GUIDE

Solskyddsprodukter för olika fönster

Vit Tension skruvfri persienn.

Våren är äntligen här och med den härliga vårsolen ökar även behovet av bra solavskärmning. Att navigera bland marknadens alla solskyddsprodukter kan dock vara lite av en djungel!

Idag finns det en uppsjö av olika typer av fönster i våra hem, med olika förutsättningar gällande både montering av solskyddsprodukter, behov av solavskärmning och passande design.

Här får du värdefulla tips gällande solskyddsprodukter för olika typer av fönster – oavsett om du föredrar en klassisk rullgardin, en dekorativ hissgardin, en funktionell plissé eller en smart lösning med lamellgardiner.

Hasta Tension skruvfri rullgardin 28 mm, mörkläggande, flera färger
Datapersienn, aluminium, lamellbredd 25 mm

Vanliga fönster

Den klassiska rullgardinen

En vanlig rullgardin är en flexibel och diskret solskyddslösning som passar i de flesta rum. De allra flesta har “vanliga” fönster där du kan välja att montera solskyddsprodukten i nischen eller utanför, på vägg eller i tak. Hur du bäst bör montera beror på dina behov av solavskärmning.

Önskar du endast solavskärmning så fungerar nischmontering väl. Detta är ett snyggt sätt att montera rullgardinen på, då den inte blir så framträdande i fönstret. 

Vill du däremot kunna mörklägga rummet, är det bäst att montera rullgardinen utanför fönstret och välja en lite bredare rullgardin än fönsterbredden. Detta för att minimera ljusinsläpp från de glipor som blir på sidan av väven då själva vävmåttet alltid är något mindre än rullgardinens totala mått inklusive fästen. 

När det gäller graden av solavskärmning, så finns det en mängd olika vävar att välja på. En mörkläggande väv är självklart det bästa valet i sovrum, medan många önskar ett visst ljusinsläpp i övriga rum.

Rullgardin monterad i nisch
rullgardin-mörkläggande
Montering utanför fönster
Hasta Tension skruvfri rullgardin 28 mm, mörkläggande, flera färger
Mörkläggande rullgardin

Ett solskydd kan också fungera värmereducerande i fönster där solen ofta ligger på, och det finns flera sätt att hålla värmen ute med solskydd. I sovrummet, där värmen ofta kan vara extra störande under sommarhalvåret, kan du satsa på en rullgardin med titanväv som är det absolut bästa alternativet för ett mörkt och svalt sovrum, då denna väv har en silverbaksida som reflekterar bort solens strålar.

En avskärmande väv minimerar det direkta solljuset utan att ge en instängd känsla. En rullgardin med screenväv är ytterligare ett steg för ökat ljusinsläpp då den upplevs transparent och är ett utmärkt val i rum där du önskar solavskärmning utan att förlora utsikten. Vill du ha det bästa av två världar väljer du Day&Night – väven där du kan variera ljusinsläppet med både ett öppet och ett stäng läge.

Mörkläggande rullgardin Titan, silverbaksida
Rullgardin med titanväv
Rullgardin med screenväv
Hasta Tension Day&Night, skruvfri rullgardin, måttillverkad
Rullgardin Day&Night

Plisségardinen – en trendig solskyddslösning

Söker du en modern solskyddsprodukt som både är snygg och funktionell, kanske en plisségardin är något för dig.

En plisségardin kan monteras på samma sätt som en rullgardin, men skiljer sig lite designmässigt i utformning. En plissé är ofta ett populärt val för solavskärmning i kök och även som insynsskydd i badrum, där det samtidigt är önskvärt att få in så mycket ljus som möjligt. 

Plisségardinen karakteriseras av sin dragspelsveckformade väv och finns tillgänglig i flera olika vävar. Den så kallade honeycomb-väven är även effektivt för värmereducering, där den dubbla väven skapar en värmeisolerande luftspalt.

Vit plisségardin
Plisségardin
Frihängande plisségardin F1, måttillverkad, vit avskärmande

Inåtgående fönster

I större fönsterpartier har du ofta inåtgående fönster och kanske även en balkongdörr som öppnas inåt. En vanlig rullgardin som du monterar på väggen ovanför fönstret eller i fönsternischen kan då vara i vägen om du vill öppna fönstret/dörren.

Med skruvfria rullgardiner som monteras på själva fönsterbågen kan du istället sätta ett solskydd på varje individuellt fönster. Dessa modeller kläms eller spikas fast på själva fönsterramen, vilket resulterar i att rullgardinen följer med fönstret när det öppnas. 

Fönster där du inte får skruva

I vissa fönster är solskyddsprodukter som skruvas upp med traditionella skruvfästen helt enkelt inte ett alternativ. Det kan exempelvis vara i en hyreslägenhet där du inte får göra åverkan på fönstret med skruvhål, eller ett modernt hus med aluminiumramar kring fönstren som är en del av den bärande konstruktionen och därför inte får skruvas i. Det kan också vara så att du helt enkelt inte vill skapa onödiga skruvhål i fönstret av estetiska skäl eller vill kunna ha ett flexibelt solskydd som går att ta ner om behovet av solavskärmning inte är konstant.

Ett solskydd med friktion som fäster genom att du spänner upp den i fönsternischen är ett perfekt alternativ, då den varken lämnar några märken i fönstret och både monteras och tas ned snabbt och enkelt vid behov. Den fjädrande mekanismen har fästplattor som fäster i väggen när du skruvar och expanderar rullgardinen, vilket gör att den sitter precis lika bra som en rullgardin med skruvfästen.

Fönster med ventil

Vissa fönster har en utformning som gör det svårt att montera en solskyddsprodukt inne i nischen, där exempelvis en ventil begränsar utrymmet.

Här kan hissgardiner vara ett bra val. En hissgardin är både ett snyggt och funktionellt val av solskydd, då den agerar som en dekorativ gardinkappa i fönstret som du samtidigt enkelt kan hissa upp och ner efter behov. Välj en mörkläggande hissgardin i exempelvis sovrum där det är viktigt att kunna få helt mörkt. I dessa fall är det en fördel att välja en bredare hissgardin än bredden på själva fönstret, för att minimera ljusinsläppet från sidorna. Är det däremot solavskärmningen som är det viktigaste, kan du välja ett transparent eller avskärmande tyg för din hissgardin. Då minimerar du det direkta solljuset, utan att blockera helt och förlora dagsljuset.

4
Beige hissgardin med linnekänsla
Hissgardin linne, Linnea, vit

Extra höga eller breda fönster

I riktigt stora fönster kan det vara svårt att hitta en solskyddsprodukt som räcker till. Då är lamellgardiner ett bra val. En lamellgardin består av frihängande, separata lameller på en skena där ljusinsläppet enkelt regleras genom att vinkla lamellerna i önskat läge.

En lamellgardin är även ett bra val av solskydd i ett uterum eller på inglasade balkonger, där solen ofta ligger på och det kan bli väldigt varmt. Anpassa solavskärmningen efter väder och önskemål, och växla mellan öppet eller stängt läge eller i kombination av båda. En lamellgardin kan du också dra helt åt sidan, när du vill öppna upp och njuta av utsikten.

Lamellgardin vit Hasta
Lamellgardin Opti Pro, väv Diamond Ecrü
Lamellgardin Opti Pro, mörkläggande, måttillverkad, vit

Du kanske också gillar:

Allt du behöver veta om mörkläggning

Guide: stora fönsterpartier

Reglera inomhusklimatet med invändigt solskydd

Loading