ALLT DU BEHÖVER VETA OM MÖRKLÄGGNING

Precis som att det finns många olika anledningar till varför man vill mörklägga så finns det många sätt att mörklägga på. I sovrummet kanske man vill ha fullständig mörkläggning för att få den bästa möjliga sömnen och slippa undan både sol, gatubelysning och strålkastarljus medan det i tv-rummet kanske räcker med en snygg, mörkläggande gardinlängd för att bli av med reflektionerna i teven. Oavsett vad ditt mörkläggningsbehov är så har Hasta en lösning som passar dig!

Rullgardiner

Kvinna mörkläggande rullgardin Hasta

Mörkläggande designrullgardin.

Hasta Tension friktionsrullgardin mörkläggande

Friktionsrullgardinen Tension spänns upp i nischen – inga skruvar behövs! Perfekt där du inte får, eller vill, skruva!

Trend kassettrullgardin med sidoslussar Hasta

Trend kassettrullgardin med sidoslussar för fullständig mörkläggning.

Många tänker nog på en rullgardin när de tänker på mörkläggning. En mörkläggande rullgardin stänger ute ljuset så du får det riktigt mörkt och är ett enkelt sätt att mörklägga. Vid mörkläggning är det bra att låta rullgardinen gå några centimeter in på väggen för att minimera ljusinsläppet. Hasta har tagit fram olika rullgardiner som möter alla olika behov.

Våra standard mörkläggande rullgardiner kan monteras både på vägg, i tak eller i nisch. De levereras underrullande så att väven ligger så tätt som möjligt mot väggen. Tänk dock på att vid montering i nisch blir det ett visst ljusinsläpp på sidorna eftersom att fästena bygger någon cm på vardera sida.

Våra mörkläggande rullgardiner beställer du online här eller hos närmaste återförsäljare.

Komplett mörkläggning
Välj en rullgardin med kassett och sidoslussar för fullständig mörkläggning av rummet. Med dessa sluter rullgardinen tätt i fönstret och det lämnas inga glipor där solen kan smyga in. Kassettrullgardinen Trend med sidoslussar ger total mörkläggning i modern design.

För riktigt stora fönster eller i offentlig miljö finns våra XL-rullgardiner. Det är traditionella spolrullgardiner i modern design med infästningsmöjlighet i vägg och tak. För professionell mörkläggning välj XL12 med både kassett och sidoslussar.

Samtliga kassettrullgardiner kan du beställa hos närmaste  återförsäljare. 

Hissgardiner

mörkläggande hissgardin grå Silent Night
Hissgardin mörkläggande vit Hasta

För den som vill ha både ett solskydd och en stilren gardinkappa är hissgardinen helt rätt. Silent Night är en hissgardin som både mörklägger och har en ljuddämpande effekt och passar därför perfekt i till exempel sovrummet eller tv-rummet.

Hissgardinen går att montera både på vägg, i tak och i nisch. Vid montering i nisch kan det bli en glipa vid sidan av väven, därför rekommenderar vi att du för bästa möjliga mörkläggning monterar hissgardinen på vägg eller i tak så att väven får gå en bit utanför fönstret. Väven hamnar dock inte helt tätt mot väggen och det blir en liten glipa. Desto mer du låter hissgardinen gå ut på väggen, desto mindre ljus silar in.

Våra mörkläggande hissgardiner kan du beställa online här eller hos närmaste återförsäljare.

Plisségardiner

Det finns även möjlighet att välja mörkläggande vävar till våra plisségardiner. Dessa har dubbel väv, så kallad honeycomb, som döljer linhålen så att inget ljus släpps in.

På bild syns Multifix mörkläggande plisségardin, en fönsterhängd sådan. Vi har även frihängande, linstyrda och vajerstyrda plisségardiner.

Multifix plisségardin kan du beställa online här. Du kan även beställa den, och våra övriga mörkläggande plisségardiner hos närmaste återförsäljare.

Multifix Plissegardin inga skruvar, mörkläggande
Multifix Plissegardin inga skruvar, mörkläggande

Gardinlängder

Måttillverkad hotellgardin Dokie, mörkläggande 95%, ljusgrå

Mörkläggande gardin Dokie.

mörkläggande gardin vit från Hasta

Mörkläggande gardin Silent Night.

Måttilvlerkad gardin - Hotellgardin

Kombinera en mörkläggande gardin med en skir.  Både snyggt och funktionellt där du kan dra för den mörkläggande vid behov.

En mörkläggande gardin är enkel att dra för när man vill stänga ute ljuset och riktigt snygg i fönstret. Våra exklusiva mörkläggningsgardiner har en vacker struktur som ger liv i gardinen. Dessutom har alla våra gardiner ett comboband som ger dig möjligheten att välja precis den uppsättning du vill ha, läs mer här.

Något som kan vara bra att tänka på när man vill mörklägga med gardiner är att det blir en glipa på sidorna av fönstret. Därför kan det vara bra att placera mörkläggningsgardinen så nära fönstret och väggen som möjligt för att minska glipor där ljus sipprar in. Har du en fönsterbräda som går en bit ut från väggen kan gliporna på sidorna bli större och då kan det behöva kompletteras med ett annat solskydd om du vill ha det helt mörkläggande.

Våra mörkläggande gardinlängder kan du beställa online här eller hos närmaste återförsäljare.

Mörkläggning för inåtgående fönster

Multifix rullgardin Hasta utan skruvar
multifix fönsterhängda solskydd

För inåtgående fönster har Hasta tagit fram Multifix – ett fönsterhängt solskydd som finns som både mörkläggande rullgardin och plisségardin. Kläms enkelt fast på fönsterbågen och följer med fönstret när det öppnas. Perfekt om du har till exempel en balkongdörr i ett rum där du vill mörklägga.

Multifix rullgardin beställer du online här. Plisségardinen kan du beställa hos närmaste återförsäljare.

Mörkläggning för riktigt stora fönster

Kassettrullgardin XL12 Hasta

För riktigt stora fönster har vi bland annat XL-rullgardiner som är speciellt framtagna för stora fönster och offentlig miljö. De finns i både bredd och höjd upp till 5 m. XL-rullgardiner beställer du hos närmaste återförsäljare.

Har du riktigt höga fönster kan du till exempel välja att måttbeställa gardinlängder upp till 5 meters höjd. Vi har också en plisségardiner som kan beställas upp till 4 meters höjd, dessa beställer du hos närmaste återförsäljare.

Övriga tips & Trix

Sov svalt
Dra för ditt mörkläggande solskydd i sovrummet en stund innan du tänkte gå och lägga dig. Ett mörkläggande solskydd hjälper även till att hålla värmen borta och stänger du ute solen en stund innan läggdags kan du få en sval och skön temperatur i rummet.

Färgval
Våra solskydd finns i många olika färger och mönster – och du vet väl om att våra ljusa, mörkläggande vävar mörklägger precis lika bra som en mörk? Så du kan välja och vraka bland alla varianter precis som du vill!

Mörklägg där barnen sover
Eftersom att de allra minsta barnen även sover på dagtid rekommenderar vi att välja ett mörkläggande solskydd i det rum som barnen sover i. En mörk gardin kan göra rummet snäppet mörkare men ett mörkläggande solskydd stänger ute ljuset och minskar värmen från den gassande solen.