20% på all mörkläggning med kod: ML20

Mörkläggande gardiner: 4 tips för ett skönt sovrum

5016123_miljö_1

Ett par mörkläggande gardiner kan vara både funktionella och en viktig inredningsdetalj när du inreder ditt sovrum. I sovrummet är inredningen ofta sparsam, vilket innebär att textilierna hamnar i blickfånget. Det finns flera anledningar att välja just mörkläggningsgardiner i ett av hemmets viktigaste rum:

  • En snygg inredningsdetalj
  • Värmereducerande effekt
  • Stort utbud för alla stilar
  • Gardiner ger en mysig och ombonad känsla – perfekt för sovrum!  

Här bjuder vi på 4 tips som vi hoppas kan vara användbara när du väljer gardiner till ditt sovrum – för en god nattsömn och lyxiga sovmorgnar!

1. Mörkläggningsgardiner för bättre sömn

När det gäller sovrumsgardiner så finns det en uppsjö av tyger att välja mellan – allt ifrån skira och transparenta, till lyxiga sammetsgardiner. I sovrummet kan det vara klokt att satsa på mörkläggande gardiner som du kan dra för eller öppna upp – speciellt om dina fönster saknar övriga solskyddsprodukter för mörkläggning. Det finns olika typer av mörkläggande gardiner att välja på. En gardin med rumsförmörkande tyg mörklägger rummet till stor del, men är du i behov av komplett mörkläggning så ska du alltid satsa på en gardin med mörkläggningsskikt som blockerar ljuset helt, en så kallad blackout-gardin.

Mörkläggningsgardiner i sovrum.
Mörkläggande, beige gardin i sovrum.

2. Hotellkänsla med dubbla lager

Finns det något lyxigare än att somna och vakna i en fluffig hotellsäng? Skapa hotellkänslan hemma genom att satsa på sovrumsgardiner i dubbla lager. Kombinera en skir gardin med en tjockare som du enkelt öppnar och stänger med hjälp av en dubbel gardinskena. På så sätt får du en riktigt snygg gardinuppsättning dagtid som släpper in dagsljuset med samtidigt skyddar mot insyn, och sover gott om natten med dina mörkläggningsgardiner fördragna.  

Hotellgardiner i dubbla lager.
Hotellgardiner i dubbla lager.

3. Minimera ljusinsläppet

Ett bra tips att tänka på är att även om du väljer en sovrumsgardin med mörkläggande tyg, kan ljus fortfarande ta sig in runt om och på så sätt störa din sömn – speciellt under tidigare sommarmorgnar när du njuter av din sovmorgon som bäst. Låt gardinerna täcka så mycket som möjligt av väggen runt om fönstret för att minska ljusinsläppet. Har du möjlighet kan du satsa på gardiner som täcker hela väggen – det ger en riktigt snygg och enhetlig look. För att minska ljusinsläppet ovanför fönstret så väljer du en takmonterad gardinskena och en gardinkrok som gör att dina mörkläggande gardiner hamnar så nära taket som möjligt.

Vita, mörkläggande gardiner i sovrum.
Hotellgardiner i dubbla lager i sovrum.

4. Satsa på vardagslyx!   

Vill du sätta extra guldkant på tillvaron så är ett hett tips att satsa på en motoriserad gardinlösning som låter dig öppna och stänga dina gardiner med ett enkelt knapptryck utan att ens behöva lämna sängen. Med en motoriserad gardinskena styr du enkelt dina sovrumsgardiner med fjärrkontroll eller app, eller programmerar skenan till att öppna upp mörkläggningsgardinerna på valfri tid så du kan låta ljuset väcka dig när du själv önskar!

Vanliga frågor om mörkläggning

Vad är det för skillnad på en rumsförmörkande gardin och en blackout gardin?

En blackoutgardin har ett mörkläggande skikt som blockerar ljuset helt. En rumsförmörkande gardin däremot saknar detta skikt och förmörkar därför endast rummet, men är samtidigt mer mjuk och följsam i tyget.

Är en svart sovrumsgardin bättre än en vit för mörkläggning?

Nej, en gardin med mörk färg mörklägger inte bättre än en ljus. Det kan snarare vara en fördel att satsa på ljusare färger för ett svalare sovrum, då mörka färger drar åt sig mer värme som sedan sprids i rummet.

Hur får jag det helt kolsvart i sovrummet?

En blackout gardin är ett bra val för komplett mörkläggning, men för att få det helt kolsvart i sovrummet kan du behöva komplettera med andra mörkläggningsprodukter. Boka gärna en digital konsultation med oss så hjälper vi dig att hitta de bästa produkterna till ditt sovrum.

Är en mörkläggande gardin även ljuddämpande?


Våra mörkläggninsgardiner är inte utformade för att vara ljuddämpande, men tyg generellt dämpar alltid ljud till viss del naturligt.

Vill du ha tips på andra mörkläggande produkter? Läs gärna vår kompletta guide om mörkläggning.

Du kanske också gillar:
Minska värmen inomhus med invändigt solskydd
Guide: Solskyddsprodukter för olika fönster
Skapa sommarkänsla med tunna gardiner

Loading