20% på ett helt köp med kod: OFF20

Minska värmen inomhus med invändigt solskydd

varmeskydd

Våren är här och med stigande temperaturer utomhus och starkare sol ökar även värmen i våra hem – något som kan vara besvärligt. Vid höga temperaturer krävs det visserligen flera åtgärder för att helt stänga utan värmen, men med rätt solskydd inomhus kan du minska värmeinsläppet och få ett mer behagligt inomhusklimat under de soliga och varma månaderna. Ett invändigt solskydd i fönstret är ofta även ett smidigare och mer stilrent alternativ än exempelvis fönstermarkiser.   

När värmen stiger ute ska våra hem vara en plats att skydda sig mot den stekande solen, något som är särskilt viktigt för spädbarn och äldre människor. Lyckligtvis finns det flera olika alternativ av solskydd för fönster invändigt att välja bland – allt ifrån rullgardiner med värmereducerande vävar till smarta plisségardiner. Ett invändigt solskydd i fönstret är ofta även ett smidigare och mer stilrent alternativ än exempelvis fönstermarkiser.   

Här är vår guide för hur du minskar risken för sömnlösa, svettiga nätter och får en svalare och behagligare temperatur inomhus med hjälp av invändiga solskyddsprodukter.

Välj ljusa färger

Det är lätt att automatiskt tänka att mörka färger är bäst när det gäller att hålla det starka solljuset ute, men faktum är att mörka färger faktiskt tenderar att dra åt sig värme mycket mer än ljusa. I fönster där solen ligger på en stor del av dagen är det därför bäst att satsa på ljusa solskydd för att hålla rummet i en behaglig temperatur. På så sätt minskar du att värmen från solljuset tar sig in, medan mörka färger generellt drar till sig värme som sedan sprider sig från solskyddet in i rummet.    

Under sommaren är det ofta sovrummet vi upplever värmen som mest störande, i kombination med de ljusa nätterna som håller oss vakna. För ett svalt och mörkt sovrum är därför en mörkläggande rullgardin i en ljus färg ett bra val av invändigt solskydd. I rum där små barn och spädbarn vistas, blir behovet av en god nattsömn eller vila extra viktigt. Även utseendemässigt är ljusa färger ett bra val i soliga fönster. I barnrum där inredningen ofta är ljus och luftig och färgskalan går i mjuka pasteller, kan en svart eller mörk rullgardin vara extra påtaglig. Ett ljust färgat solskydd är därför det mest lämpliga alternativet när du vill hålla sommarvärmen ute! 

saandradal-2022-08-15
310525612-1164899417713602-6446191513050002944-n

Screen: Värmereducering med utsikt

Det absolut bästa tipset för värmereducering i rum där utsikten har betydelse, är att välja en rullgardin med screenväv. Ett mörkläggande solskydd är effektivt mot ljusinsläpp och värme, men kan lätt ge en instängd känsla under dagtid när man fortfarande vill ha det naturliga ljuset inomhus. Screenrullgardinerna upplevs som transparenta inifrån, så du fortfarande kan njuta av dagsljuset och utsikten.

Solenergi, som i sin tur skapar värme, reflekteras med upp till 78% med en rullgardin med en screenväv. De har dessutom en uv-blockering med upp till 97% som skyddar både dig själv och din inredning från de skadliga UV strålarna.

I stora fönster där ljusinsläppet är en stor del av helhetskänslan, kan heltäckande solskydd kännas som ett mindre lockande alternativ. Samtidigt är denna typ av fönster i stort behov av invändiga solskydd, där temperaturen snabbt blir outhärdlig under varma och soliga dagar.

Stora, härliga fönster förekommer ofta i nybyggda hus där fasaden och husets design är en viktig designdetalj. Utvändiga solskydd som fönstermarkiser kan störa helhetsintrycket och dessutom kräva att man gör åverkan på fasaden. Screenrullgardinerna finns även i skruvfria modeller som spänns upp i fönstret med friktion och på så sätt inte gör någon som helst åverkan vare sig på fasad eller fönsterkarm!

Screenrullgardin svart, måttillverkad

Titan: Vårt mest effektiva solskydd mot värme

Vårt mest effektiva solskydd mot värme heter Titan och är en rullgardin med silverbaksida som reflekterar bort en stor del av solens strålar. På så sätt reduceras värmen som tar sig in från fönstret på ett mycket effektivt sätt även under den varmaste årstiden.

Väven är mörkläggande så du kan njuta av långa, härliga sovmorgnar under sommarhalvåret utan att störas av vare sig solljuset eller värmen i rummet. För äldre och spädbarn som även är i behov av vila under dagtid när solen steker som mest, är Titan ett effektivt solskyddsalternativ för att hålla nere både temperatur och ljusinsläpp i rummet.

Titanväven finns att välja till flera av våra rullgardinsmodeller så du kan välja det alternativ som är mest lämplig för dina fönster både funktionsmässigt.  

Plisségardin Honeycomb: Värmereducering med snygg design

Den trendiga plisségardinen har ökat i popularitet de senaste åren – och det är lätt att förstå varför. Denna snygga solskyddslösning har en stilren design och passar i de flesta rum med sin vackert veckade väv. Plisségardinen finns i flera olika modeller, för enkel justering av solavskärmning och ljusinsläpp.

Väljer du en så kallad honeycomb-väv,  får du ett solskydd som både är mörkläggande samt effektivt för värmereducering. Denna vävmodell i utformad med dubbla lager som bildar en luftspalt i utrymmet mellan vävarna. Effekten av detta blir att en del av värmen från fönstret isoleras i luftspalten istället för att tränga in i rummet. Honeycomb-väven är alltså ett bra val designmässigt, då trådarna som löper i väven blir mindre synliga då dessa göms i luftspalten- vilket gör en plisségardin med honeycombväv till en snygg del av ditt fönster.

Du kanske också gillar:
Guide: Balkongdörr
Unika Solskyddslösningar med digital rådgivning
Guide: Solskyddsprodukter för olika fönster

Loading