20% på ett helt köp med kod: OFF20

GUIDE

Solskydd för balkongdörrar

stinebo-2022-09-13

Öppna upp för våren! Äntligen är det dags att få njuta av sol och värme igen efter en lång vinter. Men våren är ändå som härligast utomhus och med starkare sol så ökar även behovet av snygga och funktionella produkter för solavskärmning i ditt hem.

Hos oss hittar du ett stort urval av kvalitativa solskyddsprodukter som passar alla hem och behov, men vissa fönster kan kännas mer självklara än andra att uppdatera med ett bra solskydd. Vanliga solskydd som rullgardiner eller frihängande plisségardiner monteras ofta på ett sätt som passar traditionella fönster som öppnas utåt, vilket ofta inte är fallet med exempelvis balkongdörrar.

En balkong- eller altandörr finns idag i de flesta hem och när våren kommer ökar ofta användningen av dessa betydligt. Behovet av solavskärmning kvarstår dock även här och kan vara extra viktigt under varma dagar när solens strålar ligger på och ökar värmen i rummet. Här får du därför våra bästa tips om solskyddsprodukter för just balkong- och altandörrar – oavsett utformning. 

Solskydd för inåtgående dörrar

Många balkongdörrar öppnas inåt vilket kan vara en utmaning när det gäller produkter för solavskärmning – speciellt under den varmare tiden på året när dörren används frekvent. Vår smarta lösning heter Multifix och passar inåtgående fönster och dörrar där solskyddsprodukter som monteras på väggen eller i nischen kan vara i vägen när dörren ska öppnas. Multifix kläms fast på fönsterbågen vilket innebär att solskyddet följer med dörren när den öppnas utan att vara i vägen. Produkten finns med flera olika vävar beroende på önskemål på solavskärmning och även som plisségardin – det trendiga solskyddet med veckad väv som gör sig riktig snygg i fönstret. 

plisse-balkongdorr
multifix-mörkläggande-rullgardin-närbild

Extra höjd för glasdörrar

Kanske öppnas din balkong- eller altandörr utåt men är helt av glas vilket innebär en extra yta att skärma av. Då kan du beställa en extra hög rullgardin där väven kan dras ner längre än på vanliga rullgardiner. Dessa rullgardiner finns med höjder upp 280 cm beroende på modell och i en mängd olika vävar från transparent till mörkläggande. Tänk på att maxhöjden som anges är rullgardinens funktionshöjd – det vill säga den maximala höjden som du kan dra ut rullgardinen. Dra aldrig ner rullgardinen mer än den rekommenderade funktionshöjden även om det finns väv kvar på röret- då finns risken att väven lossnar från röret.

Smarta lösningar för större fönsterpartier

Är din balkongdörr en del av ett större fönsterparti? Då kan det vara snyggt att satsa på ett solskydd som täcker hela partiet för en mer enhetlig känsla. Lamellgardiner är både ett stilrent och smart val i sådana fönsterpartier. Denna solskyddsprodukt skärmar av solens starka strålar utan att blockera ljusinsläppet och tar dessutom minimal plats i öppet läge. Lamellgardinen ger dig ett flexibelt solskydd i stora fönsterpartier där solen ligger på och motverkar ett obehagligt inomhusklimat orsakat av värme.

lamell-kok

Ett annat alternativ är att satsa på måttanpassade gardiner över hela fönsterpartiet. Breda gardiner från golv till tak är en riktigt snygg del av inredningen och även här kan du välja bland flera olika tyger beroende på hur täckande du vill att gardinerna ska vara. Gardiner kan vara lika snyggt i öppet samt i fördraget läge, men vill du undvika att dra undan gardinerna hela tiden är ett tips att placera skarven mellan två gardinvåder precis vid dörren. När gardinerna hänger ger det intrycket av en och samma ”gardinvägg” men är samtidigt lätt att smita ut emellan utan att dra undan gardinerna – smart! 

gardiner-balkongdorrar
gardiner-balkongdörrar-2

Säkra solskydd för vårpigga barn

Vad kan vara härligare än när de små äntligen kan springa in och ut genom altandörren och njuta av det varma vädret? Under denna tid på året blir det även extra viktigt med säkerheten då många solskydd har nedhängande kulkedjor som kan utgöra en risk för små barn om de hänger fritt. Alla våra solskydd med lina eller kulkedja levereras därför med säkerhetsanordningar som håller linan/kulkedjan utom räckhåll för barnen. Var noga med att montera säkerhetsanordningen på tillräcklig höjd enligt medföljande instruktion. Vid beställning av ett måttanpassat solskydd anger du även monteringshöjden av solskyddet – vi tillverkar då kulkedjan på barnsäkert avstånd så denna hamnar 150 cm ovanför golvet.

Du kanske också gillar:
Förbered dina fönster för sommaren
Guide: Stora fönsterpartier
Guide: Solskyddsprodukter för olika fönster

Loading