25% på alla gardiner i standardmått med kod: GARDIN25

5 sätt att inreda med vita gardiner

Hur inreder man ett sekelskifteshus i denna era av minimalism? Influencern Annelie Stålnert delar med sig av sina bästa tips för ett riktigt sekelskifteshem där modern inredning kombineras med äldre charm.

I Vikingstad, en bit utanför Linköping, hittar vi ett otroligt mäktigt hus från 1920. Här bor Annelie tillsammans med sin man, 2 tonårsbarn och en storpudel. Annelie driver en minnesfond för forskning av hjärntumörer vilket förstås upptar en stor del av hennes vardag. Resterande tid är hon hemmafru- och lägger därför stor vikt vid ett trivsamt hem, något som verkligen avspeglas i hennes inredning.

I hela 7 rum och kök har Annelie fått inreda sitt sekelskifteshem. Och det har hon gjort med bravur.

– Mina största intressen är inredning, pyssel, renovering, auktion och loppis, berättar Annelie.

I det 250 kvm stora huset finns alla originaldetaljer kvar så som fönster, dörrar, lister golv och spända tak. Det gäller även trädgården som är en välbevarad sekelskiftesträdgård.

Hotellgardin Grön måttillverkad Hasta
Hotellgardin Grön måttillverkad Hasta
HUR INREDER MAN DÅ ETT SEKELSKIFTESHUS?

När familjen flyttade in i hemmet var det renoverat med tapeter och färg från 80-talet – något familjen valde att återställa till sin ursprungliga charm.

– När vi renoverar och inreder känner jag av huset väldigt mycket. Huset har en egen vilja och skriker rakt ut om det blir fel, vilket har hänt några gånger.

Annelie, som driver instagramkontot solhem_ett_sekelskifteshus, berättar att hon tänker mycket på epokens färgsättningar när hon inreder sitt hem. Hon hämtar även inspiration från bilder upplagda av andra influencers och olika sekelskifteshem.

– Jag är uppvuxen med att släpas runt på slott varje helg när jag var liten, jag tror att jag har tagit med mig massor från dessa visningar.

Inredningen präglas av dova färger, mycket gröna nyanser och en hel del inredning med vackra gulddetaljer. Det är speglar med ståtliga ramar, läckra fåtöljer och kristallkronor som drar ögat till sig.

HUR VÄLJER MAN GARDINER?

Annelie berättar att när hon skulle välja gardiner till sovrummet så var önskemålet den perfekta gröna nyansen som skulle matcha den gröna, mönstrade tapeten. Valet föll på Coola, en av våra skuggningsgardiner och Annelie är mer än nöjd med sitt val.

– När gardinerna kom hem så var de ännu finare än på bild!

Gardinerna hänger bakom en vacker guldig kornisch och Annelie har dessutom klätt in sänggaveln i samma tyg för en snygg, sammanhängande känsla i rummet.

– Jag älskar att saker och ting kan ha olika användningsområde och just den här ”gardinen” var ju i perfekt färg till rummet.

Gardinerna fyller även en praktisk funktion. Elektronik är ju inte alltid den vackraste inredningsdetaljen och i ett vackert sekelskiftshem blir detta kanske ännu mer påtagligt. Tv:n göms därför enkelt bakom Annelies vackra gardiner när den inte används.

Även tonårsrummet har fått ett lyft av vackra gardiner. I just detta rum var mörkläggningen viktigt och för att hitta den perfekta nyansen så började Annelie och hennes tonåring med att beställa hem tygprover. Valet föll på vår storsäljare Dokie i beige kombinerat med den transparanta Skimra för riktig hotellkänsla. Både de färdiga gardinerna och tyget ser väldigt lyxiga ut, berättar Annelie.   

HUR FÅR MAN EN SNYGG GARDINUPPSÄTTNING?

Jag gillar enkla gardinupphängningar som inte hänger för fönstret och ljusinsläppet, jag gillar att de hänger över fönstret och en bit ut från fönsterbrädan. Men samtidigt att det är mycket tyg och gärna ser lite lyxigt ut.

FÖLJ ANNELIE PÅ INSTAGRAM

– Man får först se vårt sekelskifteshus, trädgård och pudel vid namn Sixten men på instagram heter han Krullet. Man får även hänga med på mycket renovering och pyssel.

Loading