25% på alla gardiner i standardmått med kod: GARDIN25

Gardiner Hasta

5 vanliga gardinmissar – så löser du dem!

Gardiner har förmågan att lyfta ett helt rum, speciellt om de är riktigt fina.  Vi har samlat 5 vanliga gardinmissar – och hur du enkelt löser dem!

1. FÖRMINSKAR FÖNSTRET

Fönster är vackra, visa dem! Beroende på hur du hänger dina gardiner kan du både förminska och förstora intrycket av ditt fönster. En gardinstång som sätts precis i fönstrets ovankant och är lika bred som, eller bara någon decimeter bredare än, fönstret kommer göra att gardinerna täcker ganska mycket av fönstret. Detta gör att fönstret ser mycket mindre ut än vad det är.

LÖSNING:

Höj och bredda gardinstången! Ett enkelt knep som gör stor skillnad. Du kan med fördel hänga gardinerna vid sidan av fönstret eller så att de täcker fönstrets kant med bara någon centimeter. På så vis ramas fönstret in och en illusion av större fönster skapas. Sätter du även gardinstången högre upp förstoras fönstret ytterligare – dessutom kommer det ge intrycket av en högre takhöjd och ett luftigare rum.

Gardinskena tak placering
Sammetsgardin beige med vit skir gardin

2. FEL STORLEK

För ett riktigt snyggt helhetsintryck är det viktigt att gardinerna är i rätt storlek. En för kort gardin i fönstret ser inte genomtänkt eller fin ut och en alldeles för lång gardin kan se tämligen klumpig ut.

LÖSNING:

Mät ditt fönster! Ska du ha takhängda gardiner eller har extra höga fönster kan det vara en bra idé att måttbeställa gardinerna. På så vis säkerställer du att de kommer passa fönstret perfekt. Läs vår guide på hur du mäter här

Har du redan köpt gardiner som är alldeles för långa? Fålla upp dem! Vill du slippa rekommenderar vi vårt snabbfållningsband, som du enkelt stryker på gardinen.

3. GARDINEN LUTAR MOT FÖNSTERBRÄDAN

Har du en fönsterbräda som sticker ut en bit från fönstret är det vanligt att gardinen lutar mot brädan vilket gör att gardinen inte får ett lika fint fall och det ser heller inte lika ordnat och genomtänkt ut. För att få riktigt snygga fönster, undvik detta.


LÖSNING:

Lösningen är enkel, men gör mycket för helhetsintrycket – förläng dina väggfästen så att gardinen kommer tillräckligt långt ut från väggen för att inte behöva ta emot brädet. Har du väggfästen med vinkel kan du enkelt komplettera med en vinkelförlängare. Går dina fästen inte att förlänga kan det ändå vara värt att investera i ett par nya, längre fästen så att fönstret blir så snyggt det bara kan bli!

Gardin fönsterbräda
Gardinen lutar mot fönsterbrädan vilket ser klumpigt ut och gör att gardinen tappar sitt snygga fall

4. FÖR SMALA GARDINER

De flesta köper ett par gardiner och hänger en gardin på varsin sida av fönstret. Har man dock ett större fönsterparti kan det lätt se tanigt ut med en smal gardin. Det blir inte proportionerligt med riktigt stora fönster och väldigt smala gardiner.

LÖSNING:

Mer tyg! Fyll ut ordentligt, det blir direkt mycket snyggare. Du kan antingen måttbeställa gardiner med dubbel bredd eller välja att köpa en till uppsättning gardiner. För de flesta stora fönster räcker det med två stycken gardiner på vardera sida, men det gör en oerhört stor skillnad mot att bara ha en.

5. SKRYNKLIGA GARDINER

Ett misstag många gör är att hänga upp sina skrynkliga gardiner i tron om att de kommer släta ut sig snart. Det är inte alltid de gör det, och det ser ju så tråkigt ut med skrynkliga gardiner.

LÖSNING:

Även om det må vara tråkigt så ta för vana att alltid stryka gardinerna innan du hänger upp dem.

Måttillverkad hotellgardin Leo, transparent vit

Loading