Gardinskenor

U-skena gardinskena natur gardin

Lätta/medeltunga gardiner

Har du lätta eller medeltunga gardiner rekommenderar vi U-skena eller Alex gardinskena. De fungerar även till tyngre gardiner, men du kan behöva fler fästen och kortare avstånd mellan fästena för att det ska bli stabilt.

Rekommenderat avstånd mellan fästen är 70 cm generellt sett.

Gardinskena Cabin för tunga gardiner Hasta

Tunga gardiner i krävande miljöer

För riktigt tunga gardinuppsättningar som ska klara att du drar och sliter i dem (t.ex. i offentlig miljö) välj Cabin gardinskena.

skarva gardinskenor

Långa gardinskenor

För längre partier kan du skarva våra gardinskenor. Att skarva två kortare skenor är mycket bättre än att beställa en jättelång skena. Det blir mycket lättare att montera och skarven märks ytterst lite när du monterat skenan.

Takmontering - Så hög ska gardinen vara

Hur hög ska själva gardinen vara när jag monterar den i tak och vill att den ska gå från taket och ned till golvet?

Ange alltid höjden på den färdigfållade gardinen när du beställer. För att gardinen ska hänga fritt från golvet och du ska ha lite marginal – dra bort ca 2 cm generellt sett. Tänk på att mäta på flera ställen, ifall golvet/taket är lite snett! Vid olika mått, ta det minsta måttet.

Utöver detta behöver du vid takmontering tänka på att dra bort några cm från den totala takhöjden eftersom olika skenor och olika krokar placerar gardinen på olika avstånd från taket. Nedan ser du hur många cm du behöver dra bort beroende på vilken skena och vilken typ av krok du använder.
(Hög krok = fingerkrok med hög krok, låg krok=fingerkrok med låg krok)

-1 cm:

U-skena + hög krok eller rynkbandskrok
Alu dream liggande skena + hög krok
Alexskena + låg krok
Aluxskena + låg krok
Dubbel gardinskena + hög krok eller rynkbandskrok

-2 cm

Flerspårsskena + hög krok eller rynkbandskrok

-2,5 cm

Alexskena + hög krok eller rynkbandskrok
Aluxskena + hög krok eller rynkbandskrok
Cabinskena + låg krok

-3,5 cm

Cabinskena + hög krok eller rynkbandskrok

Alu Dream

Alu Dream är en flerspårsskena designad för att kunna användas på många olika sätt; som en nätt flerspårsskena i taket, som en dekorativ kornisch eller som både och!

alu dream takskena lina gardin turkos

Sätter du Alu Dream-skenan horisontellt i taket med får du en nätt trespårsskena för gardinlängder eller panelgardiner.

alu dream gardinskena

Du kan även sätta Alu Dream skenan vertikalt, antingen direkt i tak eller med väggfäste. Du får då en stilren kornisch som du antingen kan sätta gardinglid i direkt (som på bilden) eller sätta en horisontell Alu Dream skena bakom och låt gardinerna löpa bakom kornischen.

alu dream kornisch

Här har vi satt en horistontell Alu Dream-skena som gardinerna sitter i, samt en svart vertikal Alu Dream-skena som kornisch. Med de svarta änddekorerna blir uppsättningen komplett.

Daytona gardinskena och gardinstång

Vill du ha funktionen av en gardinskena men tycker egentligen att det är finare med en gardinstång? Daytona är en gardinstång med spår för glid, så att du inte behöver ha gardinringar på stången. Med Daytona-adaptern kan du dessutom sätta på de flesta av våra gardinknoppar på skenan. Den perfekta hybriden mellan en gardinstång och en gardinskena kan man säga.

daytona gardinskena gardinstång svart
daytona gardinskena stål
daytona gardinskena svart