Gardinskenor

Takmontering

Höjden på gardinen

Hur hög ska själva gardinen vara när jag monterar den i tak och vill att den ska gå från taket och ned till golvet?

Ange alltid höjden på den färdigfållade gardinen när du beställer. För att gardinen ska hänga fritt från golvet och du ska ha lite marginal – drar man bort ca 2 cm generellt sett. Detta har vi inkluderat i måtten nedan. Tänk på att mäta på flera ställen, ifall golvet/taket är lite snett! Vid olika mått, ta det minsta måttet.

Utöver detta behöver du vid takmontering dra bort några cm från den totala takhöjden eftersom olika skenor och olika krokar placerar gardinen på olika avstånd från taket. Nedan ser du hur många cm du behöver dra bort totalt med marginal från golvet och beroende på vilken skena och vilken typ av krok du använder.
(Hög krok = fingerkrok med hög krok, låg krok=fingerkrok med låg krok)

Dra bort totalt 3 cm

U-skena + hög krok eller rynkbandskrok
Alu dream liggande skena + hög krok
Alexskena + låg krok
Aluxskena + låg krok
Dubbel gardinskena + hög krok eller rynkbandskrok

Dra bort totalt 4 cm

Flerspårsskena + hög krok eller rynkbandskrok

Dra bort totalt 4,5 cm

Alexskena + hög krok eller rynkbandskrok
Aluxskena + hög krok eller rynkbandskrok
Cabinskena + låg krok

Dra bort totalt 5,5 cm

Cabinskena + hög krok eller rynkbandskrok

DET BEHÖVER DU

För takmontering behöver du takfästen. Det ingår i vissa kompletta skenor, men går också att köpa till separat i de fall det inte ingår. Läs mer om vad som ingår på produktsidan för respektive skena.

Väggmontering

DET BEHÖVER DU

För väggmontering behöver du väggfästen. Det ingår i vissa kompletta skenor, men går också att köpa till separat i de fall det inte ingår. Läs mer om vad som ingår på produktsidan för respektive skena.

Kompletta set

Vad ingår?

Det skiljer sig lite åt i vad de kompletta seten ingår, men generellt sett kan man säga att du får med allt du behöver – utom krokar för att fästa gardinen. Det ingår alltid skena och glid, och allt som oftast även fästen och ändknoppar/täckplattor. Du kan läsa mer om vad de olika seten innehåller under respektive produkt. Tillbehör kan du alltid köpa till separat, om du t.ex. skulle vilja ha fler glid än vad som ingår eller vill skarva ihop två skenor.

Längre skenor - så skarvar du

Att få hem en 5 meter lång gardinskena är en utmaning… Så glöm inte att det går jättebra att skarva!

För längre partier kan du skarva våra gardinskenor. Att skarva två kortare skenor är mycket bättre än att beställa en jättelång skena. Man tänker ofta inte på det när man beställer, men att frakta och få hem en 5 m lång skena är en utmaning… Det blir mycket lättare att montera flera kortare skenor och skarven märks ytterst lite när du monterat skenan!

Eftersom skenorna ser olika ut har vi även olika skarvar. De träs in i varsin ände på skenorna och kopplar ihop dem. På bilden i mitten här ovan kan du se hur skarven för Alex-skenan fungerar, den träs enkelt in i skenans spår och låses fast med metallbrickan. 

Gardinkrokar

wave gardin med rynkbandskrok

Waveuppsättning med rynkbandskrok

motveck med fingerkrok

Motveck (franska veck) med fingerkrok

pennveck med rynkbandskrok

Pennveck med rynkbandskrok

För att hänga upp dina gardiner i din skena använder du dig av gardinkrokar. Vilken du väljer handlar mest om tycke och smak, vilken typ av uppsättning du tycker är snyggast. Här ovan kan du se hur olika upphängningar blir. 

Waveuppsättning
Den moderna waveuppsättningen ger hotellkänsla på dina gardiner, men tar samtidigt lite mer plats på djupet. Ett tips för att få till jämna och fins vågor är att använda glid på lina, då sitter gliden med jämna avstånd och det gör att du också får riktigt böljande vågor med jämnt avstånd. 

Motveck
Vill du ha tydligare och mer jämna veck är motveck en klassiker som ger fint fall på gardinen. Då behöver du köpa till en fingerkrok som trär in i gliden.

Pennveck
Penveck är mindre veck som inte tar så stor plats på djupet och som ger ett lite mer romantiskt utseende.

 

Gardinskenor