Gardiner i standardmått

”Ett hem är inget hem utan gardiner” – många har vi nog en mamma som sagt så. Och visst ligger det något i det. Gardiner gör ett rum mjukt och hemtrevligt, kanske till viss del för att textilen hjälper till att minska buller och den allmänna ljudnivån. Rätt använd kan den också fungera som ett bra solskydd eller lagom avskärmning om du har insyn.

Gardiner i standardmått

gardin enfärgad vit lina

Gardinlängder i standardmått

Vi gardinlängder i standardmått där bredden är mellan 132-140 cm och höjden 250 cm. Standardgardiner passar perfekt i små och mellanstora fönster, eller där du huvudsakligen ska ha gardinerna som en dekoration vid sidan av fönstret.

Gardinerna ligger packade en och en och är fållade i nedkant med en overlocksöm så att du enkelt kan fålla den i passande höjd till ditt fönster.

Vill du inte sy finns smarta snabbfållningsband som du enkelt stryker på -så är gardinen fållad på några minuter!

mönstrad gardin hasta kvinna

Hög kvalitet och fin design

När vi valt tyger till våra gardiner har vi satsat på lite högre kvalitet som ger gardinen ett vackert fall och fin effekt i fönstret.

Alla våra standardgardiner är sydda med Hastas komboband som gör att du kan hänga upp dem med alla de vanligaste upphängningarna – motveck fingerkrok, rynkband, hällor direkt på stången och den moderna wave-upphängningen. Mer info om hur du gör de olika uppsättningarna följer längre ned på sidan.

mörkläggande gardin vit Hasta

Mörkläggande gardinlängder

Vill du ha en fin gardin i sovrummet som också tar hand om mörkläggningen så finns mörkläggande gardinlängder. Våra exklusiva mörkläggningsgardiner har en vacker struktur som ger liv i gardinen. För att få så mörkt som möjligt så placera mörkläggningsgardinen så nära fönstret som möjligt för att minska glipor där ljus sipprar in.

Det finns även så kallade skuggningsgardiner som avskärmar det mesta av solljuset, men inte är 100% mörkläggande. De passar dig som kanske vill komplettera en persienn eller något annat solskydd som delvis avskärmar, eller dig som vill ha mörkare när du sover men inte behöver ha helt mörkt.

Funktioner och upphägningar

Så fållar du gardinen till rätt höjd

Våra gardiner i standardmått är 250 cm höga och har en enkel overlocksöm i nedkant så att du kan fålla dem till rätt höjd. Fålla dem antingen genom att sy en fåll med symaskin eller använd det smarta snabbfållningsbandet som du enkelt stryker på.

Fålla gardin med söm

Hur hög fåll du väljer beror på tycke och smak och hur mycket tyg du har över i nedkant. En högre fåll ger fint fall, därför låter vi våra måttillverkade gardiner få en 10 cm fåll. Men det är ju inte alltid man har så mycket tyg, därför går det också bra att göra en mindre fåll.

Dubbelvik gardinen, nåla och sy sedan med en raksöm.

fålla gardin med söm

Fålla gardin med snabbfållningsband

Snabbfållningsband är perfekt för dig som snabbt och enkelt vill fålla din gardin. Placera bandet i fållen, lägg på en fuktig trasa och stryk sedan på fållen. Bandet blir klistrigt av värmen och fäster i tyget.

Se Snabbfållningsband Vliesofix

fålla gardin med snabbfållningsband

Olika typer av gardinuppsättningar

hällor gardinuppsättning

Hällor direkt på gardinstången, ingen krok

motveck med fingerkrok

Motveck (franska veck) med fingerkrok

pennveck med rynkbandskrok

Pennveck med rynkbandskrok

wave gardin med rynkbandskrok

Wave uppsättning med rynkbandskrok

Med Hastas smarta gardinband kan du göra de fyra vanligaste gardinuppsättningarna.

Den allra enklaste är att trä gardinstången genom hällorna, då krävs inga krokar och det går snabbt och lätt.

Vill du ha tydligare och mer jämna veck är motveck en klassiker som ger fint fall på gardinen. Då behöver du köpa till en fingerkrok som du antingen trär i glid på en gardinskena eller i ringarna på en gardinstång.

Penveck är mindre veck som inte tar så stor plats på djupet och som ger ett lite mer romantiskt utseende.

Den moderna waveuppsättningen ger hotellkänsla på dina gardiner, men tar samtidigt lite mer plats på djupet.

combo gardinband

.

Gardin med hällor

Här visar vi hur du sätter upp en gardin på gardinstången genom att använda hällorna.

Gardin med motveck

Lär dig att sätta upp en gardin med fingerkrokar för att göra motveck (franska veck).

Gardin med pennveck

Vi går igenom hur du gör pennveck med rynkbandsfunktionen i Hastas gardinband.

Wave gardin

Vi visar hur du gör en wave-gardin och vad som är bra att tänka på för att få fina vågor.

Tillbehör